Zegt de vachtkleur iets over het karakter van een kat?

Vaak worden er karaktereigenschappen toebedeeld aan katten op basis van vachtkleur. Een oranje/rode kat wordt gezien als agressief en de zwarte kat is mysterieus. Zijn dit karaktereigenschappen die mensen onterecht toebedelen aan de katten of blijkt er een kern van waarheid in te zitten. Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben het onderzocht.

In verschillende onderzoeken is de vachtkleur al betrokken in onderzoeken naar katten. Er is onder andere onderzocht of de kleur invloed heeft op aandoeningen, zoals blindheid. Ook is de tamheid onderzocht. Uit de onderzoeken is niet een eenduidig antwoord gekomen. Hetzelfde kunnen wij zeggen over het onderzoek van de wetenschappers van de Universiteit van Californië, maar interessant is het wel.

Welke kleur katten zijn agressiever?

Uit het onderzoek komt naar voren welke kleur katten gemiddeld gezien agressiever zijn. Om hier inzicht in te krijgen hebben ze een enquête gehouden onder 1.274 baasjes van katten. Aan de baasjes werd gevraagd welke kleur kat ze hebben en wanneer de katten agressie vertonen. Hieruit bleek dat er geen verschil zit tussen mannetjes en vrouwtjes.

De meest agressieve katten zijn de oranje/rode katten. Daarnaast bleek dat zwart-witte en grijs-witte katten agressiever zijn richting mensen. Bij de zwart-witte katten vooral als ze opgepakt worden en de grijs-witte bij de dierenarts.

De ideale kat

Het minst agressief zijn de zwart, grijs en de witte katten. Ook de katten met een tijgervacht komen als ideale katten uit het onderzoek.

Het is nog wel de vraag of de 1.274 baasjes ook bevooroordeeld waren en of hun interpretatie klopt. Wat is bijvoorbeeld de definitie van agressief? Hier denken mensen verschillend over. Het is dus geen wetenschappelijk onderbouwd onderzoek.

Huisdierenverzekeringen

Wilt u kijken of het interessant is om uw kat te verzekeren tegen ziektekosten? Bekijk de volgende aanbieders:

Mobiele versie afsluiten