Wie zijn slimmer? Katten of honden?

Gemiddeld wordt er vanuit gegaan dat honden slimmer zijn dan katten, maar is dat wel zo? Honden beschikken over een zogenaamde episodisch geheugen. Dat houdt in dat ze goed dingen kunnen herinneren. Japanse wetenschappers hebben aangetoond dat katten ook een goed geheugen hebben. Misschien zijn katten wel net zo slim als honden.

De Japanse wetenschappers hebben 49 katten onderworpen aan een geheugentest. En wat blijkt? Katten kunnen zich ook specifieke gebeurtenissen herinneren. Na een kwartier wisten de katten nog uit welk bakje ze gegeten hebben.

Volgens Brits onderzoek zijn honden slimmer

Een onderzoek kunt u op verschillende manieren uitvoeren. Een onderzoek kunt u zo uitvoeren dat het gewenste resultaat uit het onderzoek komt. Daarom is het belangrijk om niet uit te gaan van één onderzoek, en dat doen wij ook niet.

Universiteit Oxford heeft het onderzoek gericht op dode dieren. Ze hebben van verschillende zoogdieren de schedels onderzocht. Honden zijn slimmer omdat ze grotere hersenen hebben. Zo’n simpele conclusie verwacht u niet van een hoog aangeschreven universiteit, maar het was toch echt de conclusie. Gelukkig hebben ze het nog wel verder onderbouwd. Er blijkt namelijk een duidelijke link te zijn tussen de omvang van de hersenmassa en het lijf. Hierbij wordt ook rekening gehouden met hoe sociaal dieren zijn. Socialere dieren zijn volgens de wetenschappers slimmer.

Helaas voor kattenliefhebbers zijn er meer onderzoeken waaruit blijkt dat de hond gemiddeld slimmer is dan de kat.

Mobiele versie afsluiten