Wat kost het chippen van een kat?

Door je kat te chippen verklein je de kans op verlies van je huisdier. De kosten van het chippen zijn naar verhouding laag.

Zeer klein implantaat

De microchips die worden gebruikt om katten te chippen zijn niet veel groter dan een rijstkorrel. Op de chip staan cijfers waaruit blijkt dat jij de eigenaar bent van de kat. Instanties als dierenasielen, dierenambulances en dierenartsen hebben de mogelijkheid om de chip uit te lezen. Door de gegevens van de chip te vergelijken met een register, kan worden achterhaald waar de kat thuis hoort. De chip wordt middels een spuitje ingebracht. Dit moet tussen de schouderbladen. De chip wordt niet alleen gebruikt voor katten, maar bijvoorbeeld ook voor honden, koi-karpers en paarden.

Uniek nummer in database

Het nummer op de identificatiechip bestaat uit vijftien cijfers. De eerste drie getallen “528” geven aan dat het gaat om een kat uit Nederland. In een database zijn de geregistreerde gegevens af te lezen. Het is dus niet alleen belangrijk om je kat te chippen, je moet de gegevens in de database ook actueel houden. Bijvoorbeeld een adreswijziging moet doorgegeven worden.

Wat kost het chippen van een kat?

De hoogte van de kosten kunnen verschillen per dierenarts. De ene zal €20,00 vragen terwijl de andere een rekening van €40,00 neer kan leggen. Het zijn eenmalige kosten, want de chip gaat levenslang mee. De kosten voor het registreren van de chip in het register kost eenmalig €4,50.

Kosten gedekt door huisdierenverzekering

Bij de meeste verzekeraars is het chippen van je kat verzekerd. Bij een aantal verzekeraars is het overigens verplicht dat je kat een identificatiechip heeft. Je kat hoeft bij het afsluiten van de kattenverzekering de chip nog niet te hebben. Het is een kleine ingreep en zij betalen die (als deze tijdens een reguliere dierenarts-behandeling wordt meegenomen en met uitzondering van de eigen bijdrage).

Welke kattenverzekering dekt chippen?

De onderstaande verzekeraars die zijn opgenomen in onze vergelijking, vergoeden de kosten van het chippen van je kat, met uitzondering van Inshared en Reaal. Mocht je overwegen om een kattenverzekering af te sluiten en je wilt je kat laten chippen, laat het chippen dan pas doen na het afsluiten van de verzekering. Dan zijn deze kosten gelijk gedekt. Sluit je eerst een dierenverzekering af en laat je dan je kat chippen, dan heb je direct profijt van je kattenverzekering!

Huisdierenverzekeringen

Meer weten?

Wil je weten wat de kosten zijn van het hebben van een kat? Bij het Nibud hebben ze een duidelijk overzicht van de kosten van het hebben van een kat.