Waarom hebben katten een hekel aan water?

Katten houden niet van regen en al zeker niet van grote hoeveelheden water, zoals in slootjes. Ze zijn ijdel en willen hun mooie vacht niet nat krijgen, maar er is ook een reden gericht op de gezondheid van de dieren.

Katten komen niet graag in de buurt van slootjes. Als ze dat wel doen, zijn ze zeer voorzichtig om te voorkomen dat ze nat worden. Dat komt overeen met het verhaal dat ze ijdel zijn. De hele dag zijn ze bezig om hun vacht mooi te houden. Maar wat is de echte reden voor de angst voor water?

Doordat katten zichzelf grondig schoonlikken, is hun vacht te schoon. Vet krijgt geen kans om te hechten. Als ze in het water vallen verliezen katten snel lichaamswarmte. Water zorgt namelijk voor een goede geleiding van de kou. Vet kan dit tegen gaan, maar daar zijn ze te schoon voor. Ze koelen hierdoor 20 keer sneller af dan als ze droog zijn. Je kunt het vergelijken met mensen die met de kleren aan in het water vallen. Het voelt erg onprettig en de kou blijft langer hangen.

Er zijn katten die niet bang zijn voor water, maar het gaat om uitzonderingsgevallen. Andere katachtigen, zoals de tijger, vinden water ook niet prettig. Toch zetten ze dat opzij als het om de jacht gaat. De huiskatten hoeven het ook niet. Ze krijgen het eten wel voorgezet. Misschien maakt dat ook al een groot verschil.

Huisdierenverzekeringen

Wilt u kijken of het interessant is om uw kat te verzekeren tegen ziektekosten? Bekijk de volgende kattenverzekeringen: