Katten van rokers hebben dubbele kans op kanker

Heeft roken in huis invloed op de gezondheid van uw kat? Het Amerikaanse campagnebureau Truth zet zich actief in tegen roken. Zij beweren dat katten in huishoudens waar wordt gerookt twee keer zoveel kans hebben op lymfeklierkanker. Volgens deskundigen is het onderzoek niet goed uitgevoerd, maar deskundigen zeggen niet dat de conclusies niet kloppen.

Katten krijgen de schadelijke stoffen van sigaretten op twee manieren binnen. Via de luchtwegen krijgen ze rook binnen en door het schoonlikken van hun vacht krijgen ze het ook via hun speeksel binnen. Het campagnebureau Truth heeft het verhaal over de grotere kans op kanker de wereld in geholpen om aandacht te vragen voor de schadelijke gevolgen van het roken. Is roken nu gevaarlijk voor katten of niet?

Wat is het verhaal achter de bewering van campagnebureau Truth?

De bewering is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek uit 2002. Onderzoekers hebben de leefomgeving van 80 katten met lymfeklierkanker laten onderzoeken. Op dezelfde manier hebben ze ook de leefomgeving onderzocht van katten die de kanker niet hebben. Uit dit onderzoek zou blijken dat katten in een omgeving waar wordt gerookt een veel grotere kans op lymfeklierkanker hebben.

De resultaten uit het onderzoek lijken logisch, maar de onderzoeken zijn niet op de juiste manier uitgevoerd. Er is bijvoorbeeld niet gelet op hoeveel uren per dag de katten buiten leven. Ook is er niet gelet op de hoeveelheid het baasje per dag rookt.

Wetenschappelijk is het niet hard gemaakt dat roken schadelijk is voor katten, maar het lijken geen onlogische resultaten. Katten krijgen ook schadelijke stoffen van sigaretten binnen die voor huisdieren ook wel slecht moeten zijn.

Mobiele versie afsluiten