Katten kunnen overlijden door liefdesverdriet

Volgens een Haagse cardioloog kan een mens overlijden aan een gebroken hart. Hetzelfde is trouwens ook mogelijk bij andere heftige emoties zoals extreme blijdschap en intens verdriet. Volgens dierenarts Paul Geerling is dit ook mogelijk bij katten.

De Amsterdamse dierenarts heeft dit in de afgelopen tientallen jaren meerdere keren meegemaakt. Als huiskatten hun maatje verliezen voelen ze intens verdriet. Ze gaan op zoek naar hun “vriend”. Dagenlang kunnen ze blijven zoeken tot ze echt depressief zijn en zonder aanwijsbare reden overlijden. Dit is medisch niet onderbouwd, maar de huisarts heeft het zelf ook een keer meegemaakt.

Twee katten overlijden na 14 jaar kort na elkaar

In 2014 had de dierenarts twee katten, namelijk Sofie en Max. Sofie overleed door een pancreastumor en broer Max heeft een week lang het huis doorgelopen op zoek naar zijn zusje, maar tevergeefs. Door het gemis werd de kat ontroostbaar en zelfs depressief. Na één week werd Max kortademig en heeft de dierenarts hem onderzocht. Om een diagnose te kunnen stellen heeft hij Max een lichte verdoving gegeven om een röntgenfoto te maken, maar dat is de kat fataal geworden. Hij stief door de verdoving.

Op de foto bleek dat de kat een ontstoken hartzakje had. Hier was verder geen aanwijsbare oorzaak voor te vinden. De kat was sterk verzwakt door liefdesverdriet en het gemis.

Hieruit blijkt maar weer dat de emoties van katten moeten niet onderschat moeten worden.

Mobiele versie afsluiten