Kat en vakantie

U gaat op vakantie, en wat is dan het verstandigst om met uw kat te doen? Waar laat u uw huisdier? U kunt de kat naar een dierenpension brengen. Maar een kat is een huisdier dat ook thuis kan worden gehouden tijdens de vakantie, als er bekenden zijn die regelmatig de kat kunnen verzorgen.

Dierenpension

Er zijn in Nederland zeer goede en professionele dierenpensions. Het voordeel van een dierenpension dat uw kat veel aandacht en gezelschap krijgt. Maar niet alle katten kunnen daar even goed tegen. Veel katten en poezen kunnen prima enige tijd in hun vertrouwde omgeving alleen verblijven, in tegenstelling tot andere huisdieren. Maar dit verschilt per geval. Er zijn katten die het erg naar hun zin hebben in een dierenpension. Maar er zijn ook katten (persoonlijke ervaring!) die het vreselijk vinden in een dierenopvang. Een dierenpension kan hier deskundig mee omgaan. Maar dan nog blijft het de vraag of uw huisdier het naar zijn zin heeft. En een goed dierenpension is uiteraard niet gratis of goedkoop. Dan is thuis blijven zeker een optie.

Kat thuis laten tijdens vakantie

U kunt overwegen om uw kat alleen thuis te laten tijdens een vakantie. Als er een bekende is die bereid is om de kat regelmatig te verzorgen, dan kan dat zeker een optie zijn. De kat dient tweemaal daags te eten te krijgen, en ook de kattenbak dient met die regelmaat in de gaten te worden gehouden en eventueel verschoond. Let wel op dat de duur niet te lang wordt. Een periode van meer dan twee weken is in alle gevallen kritisch. En u loopt bij thuis laten het risico dat de kat bij ziekte of andere onverhoopte ontwikkelingen niet goed in de gaten wordt gehouden.

Probeer eerst een korte vakantie

Het is aan te raden om, voordat u deze keuze voor een grote en lange vakantie moet maken, eerst eens een keer een logeerpartij bij een dierenpension te proberen bij een korte vakantie, zoals een weekend weg. Aan de hand van deze ervaring kunt u goed overwogen uw keuze maken voor een langere vakantie. Lees meer handige tips voor het thuis houden van uw kat tijdens de vakantie.