Is een kattenverzekering nodig?

Een dierenverzekering dekt de medische kosten van uw kater of poes. Maar is het wel nodig om een kattenverzekering af te sluiten? Veel consumenten vragen dit zich af.

Nut en noodzaak van een verzekering

In algemene zin geldt voor verzekeringen de volgende stelregel, onder meer aangegeven door het Nibud en de Consumentenbond; een verzekering is verstandig om risico’s te dekken die u zelf niet kunt dragen. Verzekeren kost geld, en is duurder dan dat u zelf periodiek wat opzij legt. Maar het voordeel is dat de verzekeraar bij aanvang een hoog dekkingsbedrag beschikbaar kan hebben, omdat u de risico’s deelt met uw mede-verzekerden.

Verzekeren of zelf buffertje sparen?

Nu is de vraag; vormen de mogelijke medische kosten van uw huisdier een risico dat u kunt dragen? Dit hangt af van uw persoonlijke financiële situatie. Belangrijkste criterium daarbij is hoeveel financiële armslag of buffervermogen u heeft (appeltje voor de dorst, ongelukkenpotje, het is maar hoe je het noemt). Het Nibud heeft de Bufferberekenaar. Hier kunt u eenvoudig kijken of u genoeg buffervermogen hebt. Is dit het geval? Dan zou het wellicht lonen om u niet te verzekeren, maar zelf te sparen voor deze kosten. Heeft u een minder goede discipline als het om geld gaat? En zou u het lastig vinden om keuzes te maken voor uw huisdier, als de medische kosten erg hoog zijn? Dan is een kattenverzekering wellicht interessant voor u.

Bekijk ons overzicht van kattenverzekeringen.