Houden honden of katten meer van mensen?

Mensen houden van katten en honden omdat ze veel liefde teruggeven aan de baasjes. Op het eerste oog lijken honden meer gehecht aan hun baasje, maar is dat in werkelijkheid wel zo? Neuroloog Paul Zak van de Claremont Graduate University heeft het onderzocht.

De neuroloog heeft onderzocht hoeveel oxytocine honden en katten aanmaken in bepaalde situaties. Dit is een stofje dat ze aangemaakt in de hersenen als ze om iemand geven en als ze leuke ervaringen hebben. Onderzocht is hoeveel veranderingen honden en katten ervaren in de hoeveelheid oxytocine als ze aandacht krijgen. Dit zegt iets over in hoeverre ze zich gelukkiger kunnen voelen of dat ze juist qua geluksniveau altijd op eenzelfde level blijven. Dit zegt namelijk ook iets over of ze van mensen kunnen houden.

Het onderzoek

Het onderzoek werd gedaan door bloed te prikken voordat ze gingen spelen en daarna. Hieruit blijkt dat honden 57,2% meer oxytocine aanmaken en katten slechts 12% meer. Bij de helft van de onderzochte katten was er zelfs geen sprake van een toename van de gehalte oxytocine. De conclusie uit het onderzoek was dat honden meer open staan voor het ervaren van liefde en geluk.

Een nuancering in het voordeel van katten

Veel kattenliefhebbers zullen het bovenstaande tegenspreken, en dat is terecht. Het onderzoek is namelijk verricht buiten de eigen omgeving van de dieren. De meeste honden zullen daar niet zoveel moeite mee hebben, maar bij katten is dat anders. Het onderzoek in een vreemde omgeving was waarschijnlijk zeer stressvol voor de katten. Het is niet duidelijk hoeveel invloed de stress heeft.

Een leuk onderzoek, maar helaas zijn de uitkomsten onbetrouwbaar.

Mobiele versie afsluiten