Hoe onafhankelijk is je kat?

Katten zijn zeer zelfstandige dieren. Dit maakt het dier zeer geschikt voor een druk huishouden. Zolang een kat maar voldoende eten en drinken krijgen, zal het dier tevreden zijn. Uit onderzoek bleek onlangs dat katten nog onafhankelijker zijn dan altijd gedacht. Naar mijn mening is het onderzoek te kort door de bocht, maar het is wel interessant.

In vergelijking met honden zijn katten minder afhankelijk van het gezin waar ze binnen leven. Een kat redt zich wel alleen thuis in tegenstelling tot veel honden. Het onderzoek zou uitwijzen dat katten zich nauwelijks hechten aan de mensen in hun omgeving.

Hoe hebben ze het onderzocht?

Eigenaren van de katten in het onderzoek hebben de dieren achtergelaten in een vreemde omgeving. De reacties van de katten hebben ze geobserveerd. In het volgende deel van het onderzoek hebben ze katten in dezelfde vreemde omgeving achtergelaten, maar nu zijn ze daar gebracht door vreemde mensen. Uit de observaties blijken de katten die achter zijn gelaten door hun eigenaren nauwelijks meer miauwen dan de katten die door vreemden achter zijn gelaten.

Het lijkt een zeer voorbarige conclusie om te zeggen dat de katten zich nauwelijks hechten op basis van dit onderzoek. Dit zegt namelijk meer over de zelfstandigheid van de katten dan over de onafhankelijkheid. In andere veelvoorkomende belangrijke sociale situaties, zoals dat de eigenaren na een dag afwezigheid weer thuis zijn, reageren katten wel degelijk warm en afhankelijk. Ook blijken katten een sterke band en hechting met hun baasje te hebben. Zo ontdekte recent nog een kat een kwaadaardige tumor bij haar baasje.

Katten zijn gemiddeld minder afhankelijk dan honden, maar ze hechten zich wel aan mensen en kunnen zeer sociaal zijn naar mensen toe.

Mobiele versie afsluiten