Hoe kun jij je kat helpen bij extreme hitte?

Hete zomerdagen zijn geen pretje voor katten. Graag geven wij jou tips hoe jij je kat door deze dagen heen kunt helpen.

Als mensen het warm hebben kunnen ze zwetend het probleem verkleinen. Door te zweten raken wij warmte kwijt. Katten hebben deze mogelijkheid niet. Ze hebben namelijk geen zweetklieren. Huisdieren kunnen bij extreme hitte een hitteshock krijgen. Een dergelijk verschijnsel kun je herkennen door een versnelde hartslag, en een snellere ademhaling. Hun lichaamuiteinden kunnen tijdens een hitteshock koud aanvoelen. Ga bij deze symptomen gelijk naar de dierenarts.

Hoe gaat jouw kat zichzelf koelen tijdens zeer warme dagen?

Je kat zal een koel plekje in de schaduw zoeken in huis. Geef je kat die mogelijkheid en de ruimte. Wees voorzichtig met het vervoeren van de kat in een kleine kooi in bijvoorbeeld de auto. De warmte kan zorgen voor oververhitting.

Een snikhete auto kan dodelijk zijn

Op een dag dat het nog niet extreem warm is kan het al gevaarlijk zijn om je kat (in een kooitje) in de auto te laten staan. Bij een temperatuur van 24 graden wordt het in een stilstaande auto na 10 minuten al 34 graden warm. Als je jouw kat een half uur in de auto laat staan bij deze temperatuur, zal de warmte in de auto oplopen tot 43 graden.

Bij hogere buitentemperaturen gaat de temperatuur in de stilstaande auto ook stijgen. Wist jij dat de temperatuur in de auto na een half uur kan oplopen tot 51 graden, bij een buitentemperatuur van 32 graden?

Houd er rekening mee dat katten niet goed over extreme hitte kunnen. Te hoge temperaturen kunnen hun gezondheid bedreigen.

Mobiele versie afsluiten