Eigen risico huisdierenverzekering

Bij het afsluiten van een verzekering voor uw kat, heeft u bij de meeste verzekeraars een eigen risico. Dit wil zeggen dat u bij optredende medische kosten het eerste gedeelte zelf dient te betalen. De hoogte van het eigen risico varieert bij de diverse verzekeraars. Het eigen risico wordt uitgedrukt in een vast bedrag, maar kan ook een percentage van de optredende kosten betreffen. Verder is de termijn waarover het eigen risico geldt, relevant. Dit kan bijvoorbeeld per geval/voorval zijn, per 3 maanden of per jaar. Bij enkele verzekeraars kunt u zelf de hoogte van het eigen risico kiezen.

Vrijwillig eigen risico

Proteq Dier & Zorg is al decennia actief met het aanbieden van huisdierenverzekeringen. Sinds mei 2014 bieden zij aan klanten de keuze of zij een eigen risico willen dragen, en hoe hoog deze is. En wat blijkt; bijna de helft van de verzekerden kiest voor een vrijwillig eigen risico. Er kan daarbij worden gekozen voor verschillende hoogten van het eigen risico (euro 100, 150 of 200 per telkens een termijn van 3 maanden). De meeste huisdierenbaasjes kiezen voor het laagste eigen risico, omdat dan direct een premiebesparing van ongeveer 30% wordt behaald. Het verhogen van het eigen risico levert vervolgens maar een beperkte besparing op de premie op.

Voor welke termijn is het eigen risico?

Relevant bij het kiezen voor een eigen risico is dat deze geldt voor telkens een beperkte termijn. Dit kan zijn per geval, maar ook voor telkens een bepaalde duur. Je zou denken dat deze een jaar is (dus maximaal elk jaar je eigen risico, net zoals bij een reguliere zorgverzekering voor mensen), maar bij Proteq is deze drie maanden. Ga je tweemaal per jaar naar de dierenarts, dan ben je telkens je volledige eigen risico kwijt. En als je een eigen risico per voorval hebt, dan ben je aan de beurt als je viermaal per jaar naar de dierenarts moet.

Kijk bij het vergelijken van kattenverzekeringen ook even naar de belangrijkste voorwaarden. Een verzekering kan goedkoop lijken, maar als u vervolgens het meerendeel van de medische kosten zelf moet betalen, heeft u daar weinig aan. Kijk welke verzekeraar voor uw wensen het beste aanbod heeft.