Is de zwarte kat uit de mode?

Volgens Omroep Gelderland zijn zwarte en zwart-witte katten uit de mode. Het blijkt dat er bij het uitzoeken van een katten sterk gelet wordt op de kleur van de vacht. Gekleurde katten blijken door dierenasiels eenvoudiger herplaatsbaar te zijn.

Bij rondvraag in de dierenasiels in Tiel, Ede en Harderwijk blijkt dat vooral de gekleurde katten populair zijn. Dit zou meerdere redenen hebben. Ten eerste worden er op dit moment gekleurde katten in reclames gebruikt. Wat mensen op televisie zien bepaalt voor een deel de trend. Dit “probleem” zou te verhelpen zijn door bijvoorbeeld een animatiefilm van Disney waarin zwarte of zwart-witte katten een prominente rol spelen. De zwarte kat is ook al minder populair door bijgeloof.

Dierenopvangcentrum de Ark in Harderwijk heeft normaal gesproken vijf herplaatsbare zwart of zwart-witte katten, op dit moment zijn het er twintig. In het dierenasiel in Tiel is 70 procent van de katten donker. Dit wordt mede veroorzaakt doordat gekleurde katten opgehaald worden door nieuwe eigenaren. Het karakter speelt natuurlijk ook een belangrijke rol, maar bij het uitzoeken van een kat in een asiel valt het oog toch eerst op de kleur. De aandacht wordt getrokken door het uiterlijk en vervolgens wordt er pas gekeken naar het karakter.

Voor de meeste mensen zal het karakter doorslaggevend zijn

De kleur van de kat zegt niets over het karakter. De katten die naar de mensen toelopen om aandacht te krijgen zullen meer aanspreken dan katten die de zogenaamde “kat uit de boom kijken”. Bij (bijna) gelijkwaardige karakters zal het uiterlijk waarschijnlijk de keuze sterk beïnvloeden.

Mobiele versie afsluiten