Coronavirus katten

Kan mijn kat het Coronavirus krijgen? Sinds maart 2020 is het Coronavirus (COVID-19) uitgebroken in Nederland. Veel Nederlanders vragen zich af of hun kat kan worden besmet met dit virus.

Katten krijgen geen Coronavirus

Onderzoekers en dierenartsen geven aan dat voor zover nu bekend katten niet vatbaar zijn voor het Coronavirus dat bij mensen. Ook zijn er geen aanwijzingen dat katten geïnfecteerd kunnen worden door de voorganger van COVID-19, namelijk het zogenaamde Coronavirus SARS-CoV-2, de veroorzaker van het Coronavirus bij mensen. Katten kunnen niet ziek worden van het Coronavirus. Er zijn geen aanwijzingen dat poesen en katers het virus bij zich kunnen dragen of overdragen aan mensen.

Contact met kat

Het is niet noodzakelijk om geen enkel contact met uw kat te hebben. Wel wordt – met de huidige uitbraak van het Coronavirus – in algemene zin geadviseerd om intensief of veel contact met huisdieren te vermijden. In het geval dat u onverhoeds besmet bent en het virus draagt, bestaat de kans dat u via uw huisdier het virus wellicht overdraagt op een ander persoon.

Kat naar buiten

U hoeft uw kat niet binnen te houden. Er zijn geen aanwijzingen dat katten het virus kunnen dragen, er ziek van worden, of kunnen overdragen aan andere katten of mensen.

Aanvulling mei 2020:
Katten en andere dieren kunnen met het nieuwe coronavirus besmet raken. Katten, vooral jonge katten, zijn gevoelig voor besmetting met het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2. Geïnfecteerde katten kunnen ook soortgenoten besmetten. Honden zijn overigens een stuk minder bevattelijk voor het virus.